Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα διαπιστώνουμε ότι και η φετινή χρονιά, εξαιρουμένων λίγων περιοχών, χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά καρποφορίας  της ελιάς με κατά τόπους εμφάνιση και σχινοκαρπίας.

Προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα της περιοχής και στις ημιορεινές περιοχές όπου θα είναι εμφανής η καρπόδεση, τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε με όλους τους Συνεταιρισμούς και τις τοπικές κοινότητες  για την καταγραφή, κατά προσέγγιση, της ζημιάς.

Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή και συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουμε ενημερώσει ανάλογα τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Δασκαλάκη , ο οποίος θα επισκεφτεί την περιοχή μας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου , προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς και να αποφασιστούν οι περεταίρω ενέργειες.

Ενημερώνουμε επίσης ότι στις 29 Απριλίου έγινε συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Σητείας κ. Μαυροματάκη με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη  Ανδρουλάκη, με σκοπό να ενεργήσουν από κοινού για την αποζημίωση των παραγωγών από την μειωμένη παραγωγή της περιόδου 2023, σύμφωνα με την Έκθεση και τα στοιχεία της Αίτησης για αποζημίωση που είχε υποβληθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

Για τον ίδιο σκοπό ο κ. Μαυροματάκης είχε συναντηθεί στις 20 Φεβρουαρίου με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ Σταύρο Τζεδάκη, προκειμένου να διορθωθούν τα στοιχεία της Aίτησης Αποζημίωσης 2023,  με την πραγματική παραγωγή, επειδή τα στοιχεία αφορούσαν την προβλεπόμενη, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται μεγαλύτερη παραγωγή.

Σχετική αναφορά για τις Αιτήσεις Αποζημίωσης από την μειωμένη παραγωγή των ετών 2018 – 2021 και 2023 έγινε από τον Πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Τσιφετάκη Γεώργιο, εκπροσωπώντας την Ένωση Σητείας (ο κ. Μαυροματάκης απουσίαζε εκτός Κρήτης) στις 29 Μαίου , στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Σταύρο Κελέτση και στον συντοπίτη μας Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Δήμο Σητείας.

Για την Ένωση Σητείας

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Μαυροματάκης