ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –  ΟΣΔΕ 2024

Ενημερώνουμε τους παραγωγούς της περιοχής μας ότι η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ 2024 θα ξεκινήσει

την Δευτέρα 29/07/2024 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την 12η  Σεπτεμβρίου 2024.

Το προσωπικό έχει πλήρως ενημερωθεί και εκπαιδευτεί στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ενόψει της νέας τροποποιημένης ΚΑΠ είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους παραγωγούς με συνέπεια, αξιοπιστία, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, προκειμένου να συμβάλλουμε ουσιαστικά και με ασφάλεια στη σύνταξη και επεξεργασία της Αίτησης ενεργοποίησης , διασφαλίζοντας την επιδότηση που δικαιούνται.

Την προηγούμενη περίοδο 2023, πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και ιδιαίτερα των οικολογικών σχημάτων  (πρασίνισμα) έγιναν πολλές παρατυπίες από διάφορα κέντρα, με αποτέλεσμα στον έλεγχο που γίνεται αρκετοί παραγωγοί να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και μάλιστα με ποινή.

Η κυριότερη αιτία επιστροφής των χρημάτων είναι η έλλειψη παραστατικών στοιχείων (τιμολόγια , κλπ) στα οικολογικά σχήματα.

Επειδή η ορθή καταχώρηση και υποβολή της Αίτησης είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα και επειδή οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν τα πρωτότυπα παραστατικά , θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι πολύ προσεκτικοί και να έχουν πλήρη γνώση για την τελική μορφή της αίτησης που υποβάλλεται.

Η Ένωση Σητείας δεν διακινδύνευσε την επιδότηση και δεν εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη και την άγνοια των παραγωγών για το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος, αφού γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση ελέγχου ο παραγωγός είναι εκείνος που θα έχει την ευθύνη και το κόστος.

Το τιμολόγιο θα παραμείνει το ίδιο χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι παραγωγοί για την υποβολή της αίτησης εξισωτικής αποζημίωσης,  με δυνατότητα εξόφλησης του κόστους ενεργοποίησης με μετρητά, κάρτα και με πάγια εντολή από την επιδότηση.

Κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΛΓΑ, θα εξυπηρετούμε τους παραγωγούς για το γνήσιο της υπογραφής μέσω gov.gr, προκειμένου να παρακρατείται το ποσό της ασφάλισης από την επιδότηση και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία στις τράπεζες.

Η Ένωση Σητείας έχει αξιοποιήσει και διαμορφώσει όλους τους χώρους των γραφείων προκειμένου να διασφαλίσει όλες τις απαραίτητες συνθήκες εξυπηρέτησης των παραγωγών σε κλιματιζόμενες αίθουσες.

Η εξυπηρέτηση θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο 7.30 έως 15.30, στη Σητεία και στο Συνεταιρισμό Κουτσουρά, αφιερώνοντας όσο χρόνο χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την επιδότηση που δικαιούνται οι παραγωγοί.

Στόχος μας παραμένει να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα των ενεργειών μας με την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των αιτήσεων και κυρίως χωρίς απώλεια επιδότησης, σεβόμενοι την εμπιστοσύνη και την άριστη σχέση που έχει επιτευχθεί με τους παραγωγούς.

Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης

Ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης για χορήγηση δικαιωμάτων είναι τα 0.4 εκτάρια (4 στρέμματα) και ελάχιστη προϋπόθεση χορήγησης άμεσων ενισχύσεων >150 €.

Επίσης βασική προϋπόθεση για εξασφάλιση του συνόλου της επιδότησης είναι η έκταση κάθε αγροτεμαχίου να επιβεβαιώνεται με την αντίστοιχη έκταση στο Ε9 των ιδιοκτητών.


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Α) Για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί σε προηγούμενα χρόνια:

1.    Η προσκόμιση  του ΑΦΜ
2.    Ο εξαψήφιος κωδικός εξουσιοδότησης για ΠΥΛΗ έτους 2024 (οδηγίες εδώ)
3.    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) μοναδικό για τον κάθε παραγωγό καθώς δεν επιτρέπεται να δηλώνεται το ίδιο email σε περισσότερους του ενός.
4.    Ενεργός αριθμός κινητού τηλεφώνου, μοναδικός για τον κάθε παραγωγό καθώς δεν επιτρέπεται να δηλώνεται ο ίδιος αριθμός κινητού τηλεφώνου σε περισσότερες από μια αιτήσεις.


Για οποιαδήποτε μεταβολή στην αίτηση (π.χ αλλαγή ταυτότητας, νέο μισθωτήριο σε περίπτωση λήξης του παλαιού, αλλαγή τραπεζικού ιδρύματος κ.τ.λ) θα χρειάζεται η προσκόμιση του ανάλογου  δικαιολογητικού.

Β) Για νέα Αίτηση (υποβολή για πρώτη φορά)

1.    Κωδικός εξουσιοδότησης ΠΥΛΗΣ.
2.    Διεύθυνση Ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

που να μην έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε άλλη αίτηση ΟΣΔΕ.
3.    Εκκαθαριστικό εφορίας φορολογικού έτους 2022 ή 2023.
4.    Ταυτότητα (φωτοτυπία δύο όψεων).
5.    Τραπεζικός λογαριασμός (φωτοτυπία)η άλλο έγγραφο που πιστοποιεί το αριθμό IBAN.
6.    Ε9 – Συμβολαιογραφικοί τίτλοι (φωτοτυπία)
7.    Συμφωνητικά μίσθωσης αγροτεμαχίων (με ημερομηνία έναρξης πριν από 31ης Μαΐου 2024)
8.    Βιβλιάριο ασφαλιστικών οργανισμών (μόνο σε περίπτωση ΟΓΑ-ΕΦΚΑ)
9.    Συντεταγμένες σε περίπτωση νέου αγροτεμαχίου (σύστημα Ε.Γ.Σ.Α. 87) συντεταγμένες σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα δεν θα γίνονται δεκτές.

Γ) Για Νέους Αγρότες και Βιοκαλλιεργητές

Αποφάσεις εντάξεων ή συμμετοχής σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για οποιαδήποτε άλλη δράση που καταχωρείται στην ΑΕΕ2024 θα χρειαστεί η επισήμανση της από τον παραγωγό και η προσκόμιση του αντίστοιχου δικαιολογητικού.

Δ) Πρόσθετα για όλους τους κτηνοτρόφους

1.    Αντίγραφο νέου τύπου μητρώου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων (ενημερωμένο)
2.    Άδεια μετακίνησης (για μετακινούμενους κτηνοτρόφους)

Όσον αφορά την διαδικασία της μεταβίβασης δικαιωμάτων 2024 ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι και οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για την ενημέρωσή σας απευθύνεστε  στα τηλέφωνα

– Σητεία :2843029999 – 2843029998- 2843029997- 2843029991

– Κουτσουράς : 2843051477

– και στο site της Ένωσης: www.sitiaunion.gr

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Μαυροματάκης