Τσικούδια Κρήτης Varvaki

Η Τσικουδιά Βαρβάκι είναι προϊόν, απόσταξης στεμφύλων σταφυλής. Τα σταφύλια που προορίζονται για απόσταξη, είναι από την γηγενή ποικιλία λιάτικο. Η επιλογή και διαχείριση τους
είναι αυστηρή. Η εμπορική ονομασία της τσικουδιάς είναι “varvaki”. Ο καταναλωτής μπορεί να διακρίνει το χαρακτηριστικό  άρωμα του λιάτικου, ενώ γευστικά τα πρωτογενή αρώματα
της ζύμωσης της ποικιλίας είναι εμφανή. Είναι ένα προϊόν, που δεν "κουράζει" τον καταναλωτή με την πολυπλοκότητα και το έντονο αρωματικό δυναμικό του. Η  ένωση αγροτικών
συνεταιρισμών Σητείας ,έπειτα από πολυετή πείρα ,με υπερηφάνεια και αίσθημα ευθύνης προς τον καταναλωτή ,παράγει και διαθέτει το απόσταγμα στεμφύλων της γης της ,σε Ελλάδα και
εξωτερικό. Η  αναμφισβήτητα ευλογημένη Κρητική γη, μας χαρίζει απλόχερα τα αγαθά της. Μεταξύ αυτών και την τσικουδιά, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας.

"Βαρβάκι* τη βαφτίσαμε την τσικουδιά στη Σητεία, σ’ όλο τον κόσμο να πετά, να παίρνει τα βραβεία."
Νίκος Ι. Χασαπλαδάκης ή καβράκι "Στα μονοπάτια της λαϊκής ποίησης"


* Βαρβάκι είναι είδος προστατευόμενου γερακιού που ζει στις Δυονησάδες (νησιά)Σητείας.