Λαδόπιτα

120 θερμίδες, ένα μέτριο κομμάτι.

ΥΛΙΚΑ

  • ταψί Νο 32
  • 3 ποτήρια ελαιόλαδο
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • σησάμι, κανέλλα, αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι
  • 1 χούφτα σιμιγδάλι

 

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και το φυλάμε να είναι ζεστό. Βάζουμε το λάδι (αφού κρατήσουμε δύο δάκτυλα από το τρίτο ποτήρι) σε ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει ένας πολύ πυκνός χυλός και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσόξανθο χρώμα. Προσθέτουμε τότε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Γίνεται ένας τρυφερός χαλβάς. Τον στρώνουμε στο ταψί αφού το πασπαλίσουμε με σησάμι και τον πατάμε για να ισιώσει η επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε με σησάμι, χαράζουμε την πίτα σε φελιά (ρόμβους) και μπήγουμε από ένα αμύγδαλο στο κάθε φελί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για μια ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού. Τότε η πίτα είναι έτοιμη. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και λίγη ζάχαρη. Την κόβουμε όταν κρυώσει.


Και μια συνταγή για την παρασκευή αρωματισμένου ελαιολάδου με ρίγανη:

Γεμίζουμε ένα καθαρό και στεγνό μπουκάλι, μισού λίτρου,  με Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης προσθέτουμε 2 με 3 κλαδάκια ρίγανη, καθαρά και στεγνά και αυτά και κατά προτίμηση  φρέσκα για περισσότερο άρωμα. Αρχίζομε να χρησιμοποιούμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο μετά από δέκα μέρες τουλάχιστον και αφού απομακρύνουμε τα κλαδάκια της ρίγανης. Το αρωματισμένο ελαιόλαδο το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό χώρο και το χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση για ένα τρίμηνο από την παρασκευή του. Με αυτό μπορούμε να αρτύσουμε μπουκίτσες παξιμάδι αλλά και σαλάτες, κρέατα, ψάρια.